XVI Lekkoatletyczne Mistrzostwa Województwa Mazowieckiego „Sprawni-Razem” w Otwocku

23 maja 2018 r. w Otwocku odbędą się szesnaste Lekkoatletyczne Mistrzostwa Województwa Mazowieckiego „Sprawni Razem”. Program przewiduje konkurencje dla dziewcząt i chłopców z podziałem na dwie kategorie wiekowe oraz oddzielną rywalizację dla uczniów z zespołem Downa. Zawody rozpoczną się w środę o g. 10.30.

Zbliżające się mistrzostwa to prawdziwe sportowe święto dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie z Mazowsza – mówi Artur Basek, przedstawiciel organizatora, Wiceprezes Mazowieckiego Stowarzyszenia Społeczno Sportowego „Sprawni Razem”. Zawody sportowe  umożliwiają zdrową rywalizację i dają szansę na przeżywanie sukcesów, co w przypadku uczniów z niepełnosprawnością jest bardzo istotne. Te sukcesy wzmacniają ich poczucie wartości i utwierdzają, w przekonaniu, że warto uprawiać sport i trenować.

W nadchodzących mistrzostwach wezmą udział chłopcy i dziewczęta w dwóch kategoriach wiekowych – poniżej i powyżej szesnastego roku życia. Zawodnicy będą rywalizować w takich konkurencjach jak 100, 200, 400, 800 i 1500m oraz skoku w dal i pchnięciu kulą. Do jednej z najbardziej emocjonującej konkurencji należy sztafeta 4x200m, która wzmacnia więź w każdej drużynie. Dodatkowo przewidziane są konkurencje dla uczniów z zespołem Downa, tu bez podziału na kategorie wiekowe. Dziewczęta i chłopcy wystartują w biegach na 100 i 400m, a także w skoku w dal.

Wprowadzenie oddzielnej kategorii dla zawodników z zespołem Downa jest odpowiedzią na światową tendencję ustanowiania podziału sportowców z niepełnosprawnością intelektualną na dwie grupy, zróżnicowane pod względem możliwości sprawnościowych.

– Zawodnicy z zespołem Downa, którzy osiągną najlepsze wyniki na Mistrzostwach LA w Otwocku będą reprezentować Mazowsze w czerwcu na Mistrzostwach Polski w Krakowie. Jeśli tam potwierdzą swoje mocne pozycje, będą mieli okazję wystartować jeszcze w tym roku w Mistrzostwach Świata w Lekkoatletyce dla osób z zespołem Downa na Maderze – twierdzi Łukasz Głasek, inicjator wprowadzenia w polskich zawodach dla sportowców z niepełnosprawnością intelektualną oddzielnych kategorii.

W celu promocji sportu i zachęcania najmłodszych zawodników do udziału w zawodach, odbędzie się – „Bieg Krasnoludków” na dystansie 400m dla uczniów z klas I – III szkół podstawowych. Najlepsi uczestnicy mistrzostw zostaną nagrodzeni medalami, dyplomami, a także zaszczytem reprezentowania województwa mazowieckiego na XXV Lekkoatletycznych Mistrzostwach Polski „Sprawni Razem”, które odbędą się 9 i 10 czerwca 2018 roku w Krakowie. Ponadto zwycięskie zespoły, oprócz chluby, przyniosą swoim szkołom puchary i nagrody rzeczowe.

Organizatorem Mistrzostw Województwa Mazowieckiego w lekkiej atletyce jest Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Otwocku oraz Mazowieckie Stowarzyszenie Społeczno- Sportowe „Sprawni Razem”, działające na rzecz młodych sportowców niepełnosprawnych intelektualnie. Zawodnicy organizacji zdobywają medale na imprezach rangi krajowej i międzynarodowej. Głównym celem imprezy jest wdrażanie dzieci niepełnosprawnych intelektualnie do aktywnego uczestnictwa w kulturze fizycznej i promowanie wśród nich zdrowego stylu życia.

XVI Lekkoatletyczne Mistrzostwa Województwa Mazowieckiego „Sprawni Razem” odbędą się na Stadionie OKS „Start” Otwock, przy ul. Sportowej 1. Impreza finansowana jest ze środków Starostwa Powiatowego i SOSW w Otwocku.

Dodatkowe informacje:
Mazowieckie Stowarzyszenie Społeczno-Sportowe „Sprawni Razem” jest stowarzyszeniem kultury fizycznej, działającym w zakresie sportu i rekreacji osób niepełnosprawnych intelektualnie. Podstawowym celem działalności jest upowszechnianie i rozwijanie sportu i rekreacji osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz dążenie do ich integracji z pełnosprawnymi.

Kontakt:
Sprawni Razem: Łukasz Głasek, 509 120 136, lglasek@poczta.fm