Trendy industrialne w biurze dla programistów

Retro Office House to biurowiec położony w bezpośrednim sąsiedztwie ścisłego centrum Wrocławia, u zbiegu ulic Piłsudskiego i Komandorskiej. Jego nowoczesna i prosta forma architektoniczna została zainspirowana innowacyjnym wymiarem wrocławskiej architektury początku XX wieku, który połączono z najnowocześniejszymi rozwiązaniami w zakresie technologii, formy i użyteczności. Znajduje się tu biuro globalnej firmy Infor dostarczającej nowoczesne oprogramowanie ERP dla biznesu.

Warszawska pracowania architektoniczna Konrada Krusiewicza – The Design Group została zaproszona do zaprojektowania wnętrz polskiego biura firmy Infor. Zadaniem projektantów było stworzenie przestronnej powierzchni do pracy dla 550 pracowników oraz przestrzeni szkoleniowej dla przyjeżdżających do Wrocławia gości i przedstawicieli biur Infor z całego świata. „Przystępując do tego projektu, chcieliśmy stworzyć zrównoważone oraz funkcjonalne środowisko pracy, przyjazne użytkownikom i dopasowane do ich potrzeb. Dużą wagę przyłożyliśmy do odpowiedniej akustyki, oświetlenia oraz ergonomii wspierających efektywność pracy osób o różnych specjalizacjach” – powiedział architekt Konrad Krusiewicz.

Cechą charakterystyczną zaprojektowanego wnętrza jest subtelne połączenie różnych styli, co zaowocowało powstaniem oryginalnej, odważnej i ciekawej przestrzeni. Trendy industrialne są tu widoczne w surowości betonowych słupów i ścian oraz naturalnej cegły i widocznych elementach instalacji biegnących wzdłuż sufitów. Wyraz elegancji wprowadziły elementy drewniane, marmurowe detale oraz klasyczne, minimalistyczne meble.

Interesująco zaaranżowano także przestrzeń sufitową open space, na której dynamicznie układają się wyspy akustyczne z wełny skalnej Rockfon Mono Acoustic i Rockfon Eclipse z wpisanymi pomiędzy nimi lampami liniowymi. „Pozostawiliśmy otwarte, malowane na biało sufity, a nad biurkami zwiesiliśmy struktury akustyczne i dostosowane oświetlenie, które zapewniają pracownikom open space doskonałe warunki do pracy, dają poczucie przestrzeni i stymulują ich kreatywność” – dodała Emilia Wójcicka, projektantka The Design Group.

Wyspy akustyczne Rockfon Mono Acoustic w kolorze białym zostały zamontowane również w dużej, mobilnej sali konferencyjnej, w której na ścianach i na suficie dominuje ciemna tonacja. „Panelom zawdzięczamy nie tylko bardzo dobrą akustykę, ale także niecodzienny wygląd sufitu. Taki design zdecydowanie odbiega od sztampowych rozwiązań pełnego sufitu podwieszanego, który sprawia, że większość biur wygląda bardzo podobnie. Rozwiązanie zastosowane w naszym biurze gwarantuje nowoczesny i przestrzenny wygląd powierzchni, a także jest wysoce estetyczne” – uważa przedstawicielka firmy Infor Polska, Dagna Toporowska.

Estetyczna, monolityczna powierzchnia, jaką można uzyskać stosując Rockfon Mono Acoustic zapewnia doskonały komfort akustyczny. Daje też wysokie odbicie i rozproszenie światła, co ogranicza zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie. Z kolei bezramowe wyspy akustyczne Rockfon Eclipse wyróżniają się gładką, ultramatową, idealnie białą powierzchnią o wysokich współczynnikach odbicia i rozproszenia światła oraz właściwościach antystatycznych, które wydłużają czas życia produktu. Są dostępne w różnych kształtach i wymiarach, w minimalistycznej krawędzi A oraz nieograniczonej gamie kolorów. Rockfon Eclipse nie ograniczają dostępu ciepła do stropu i umożliwiają swobodny przepływ powietrza w całej kubaturze pomieszczenia.

Metryczka

Autorzy projektu wnętrz: The Design Group