effectivepr warszawa - agencja marketingowa
  • Polski
  • English

Pełny spokój do pracy pod gwiazdami


Nowa czytelnia na Uniwersytecie w Uppsali została zaprojektowana z myślą o codziennym zgłębianiu wiedzy przez setki jej użytkowników. Unikalna interakcja między precyzyjnie rozmieszczonymi plamkami światła a dużymi, ciemnymi powierzchniami pomieszczenia stała się możliwa dzięki sufitowi Rockfon w kolorze ciemnoszarym z ukrytym systemem szyn nośnych.

W przypadku gdy setki użytkowników muszą w tym samym czasie pracować intelektualnie w pomieszczeniu o powierzchni 300 metrów kwadratowych, szczegółowy projekt wnętrza jest bardzo istotny. W czytelni ekonomicznej na Uniwersytecie w Uppsali położono nacisk na interakcję między precyzyjnie rozmieszczonymi, kierunkowymi źródłami światła a dużymi, ciemnymi płaszczyznami ścian i sufitu. W ten sposób powstała przestrzeń zachęcająca do zgłębiania wiedzy.  

Jonas Kjellander z biura architektonicznego Sweco Architetcs wyjaśnia: „Różne obszary pomieszczenia zdefiniowaliśmy poprzez różne rodzaje mebli. W środku, wokół kominka gazowego nazwanego przez nas ogniskiem, ustawiliśmy 14 specjalnie zaprojektowanych foteli. Pod ścianami znalazły się natomiast inne rodzaje mebli zaprojektowanych tak, by można było w nich spędzać długie godziny. Dużo pracy wykonaliśmy dobierając odpowiednie oświetlenie. Żarówki o parametrach 500 luxów zostały użyte w obszarach roboczych, te o parametrach 300 luxów w ich pobliżu, natomiast do 100 luxów w pozostałych miejscach”.

Pod rozgwieżdżonym niebem

Czytelnia to pomieszczenie, które przypomina rozgwieżdżone niebo. Stało się to możliwe dzięki akustycznym płytom sufitowym Rockfon Color-All w kolorze grafitowym. Jonas Kjellander wyjaśnia: „Ważne było, aby ciemny sufit znikał i tworzył swego rodzaju uczucie nieskończoności. Dzięki Rockfon Color-All otrzymaliśmy to, co było dla nas bardzo ważne, a mianowicie sufitowy moduł dźwiękochłonny z ukrytym systemem szyn nośnych, których nie widać od dołu. Jednocześnie udało nam się przepuścić przez moduły bardzo cienkie kable z włókna szklanego, dzięki którym czujemy się, jakbyśmy siedzieli pod rozgwieżdżonym niebem”.

Świat na zewnątrz

Zgłębianie wiedzy jest ważne, aby kontynuować pracę naukową, ale interakcje społeczne także mają znaczenie. Dlatego na zewnątrz czytelni utworzono pokój do rozmów i wideokonferencji z oknami wychodzącymi na trawnik. W tym pomieszczeniu zastosowano płyty Rockfon Blanka z krawędzią M, które mają taką samą jakość jak sufit akustyczny w czytelni. Peter Fritzon, kierownik sprzedaży Rockfon w Szwecji, mówi: „Spełnianie wymagań architektów dotyczących różnych możliwości projektowych jest dla nas bardzo ważne. „Biel w bieli” to klasyczny chwyt kreujący przestrzeń pełną światła i powietrza. Jednak każdy powinien mieć swobodę tworzenia za pomocą kolorów dokładnie takiej przestrzeni i takich efektów, jakie chce uzyskać. Rockfon Color-All daje swobodę w znajdowaniu interesujących oraz innowacyjnych rozwiązań”.