Jak wybrać akustyczny sufit modułowy?

Wybór modułowego sufitu podwieszanego może być żmudnym procesem. Do wyboru mamy system ukryty, częściowo ukryty lub widoczny. Który będzie najbardziej odpowiedni do naszego projektu architektonicznego?

Sufit akustyczny nie tylko pozwala tłumić niepożądany hałas, aby nie przeszkadzał on ludziom przebywającym w pomieszczeniu, ale może też naprawdę upiększyć przestrzeń i ujednolicić pomieszczenie. W zależności od wybranego sufitu akustycznego krawędzie jego płyt modułowych mogą umożliwiać zakrycie konstrukcji sufitu lub włączenie jej do wystroju pomieszczenia. „Używając płaszczyzny sufitu jako funkcjonalnego elementu projektu, można wpłynąć na kształt i atmosferę przestrzeni” – twierdzi Deb Barnes, dyrektor ds. projektowania wnętrz w amerykańskiej firmie projektowej HGA Architects and Engineers.

Na rynku dostępne są różne podwieszane rozwiązania sufitowe, a każdy typ krawędzi płyty daje inne estetyczne wykończenie. Modułowe sufity akustyczne są zdecydowanie najczęstszym rozwiązaniem. Widujemy je w wielu pomieszczeniach komercyjnych, placówkach służby zdrowia, szkołach i restauracjach, a to tylko kilka możliwych zastosowań.

System sufitowy z widoczną konstrukcją

W systemie sufitowym z widoczną konstrukcją płyta sufitowa spoczywa nad konstrukcją. Jest to tradycyjne i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie sufitowe na rynku, które podkreśla kształt pomieszczenia. W systemie tym istnieje możliwość zminimalizowania wizualnej dominacji profili, poprzez wybór białej, matowej konstrukcji. Na przykład biały stelaż Chicago Metallic™ Matt Rockfon umożliwia ograniczenie połysku występującego zwykle w przypadku standardowych systemów podwieszanych. Połysk taki może niwelować biel sufitu przez odbijanie kolorów ścian czy podłogi. Biały, matowy stelaż Rockfon posiada teksturowaną powierzchnię, która znakomicie redukuje odbicia spotykane na standardowych powierzchniach metalowych i zapewnia niemal monolityczne wykończenie sufitu w przystępnej cenie.

Przykład

Firma Skanska wiele uwagi poświęciła temu, aby wszystkie elementy projektu jej nowego biurach Solna United idealnie ze sobą współgrały. Komfortową i przytulną atmosferę w pomieszczeniach biurowych uzyskano dzięki akustycznym płytom sufitowym Rockfon Blanka z krawędzią A, 600X600 i konstrukcji Matt-white 11. Biała, matowa konstrukcja w połączeniu z eleganckim, opływowym rozwiązaniem akustycznym nadała sufitowi niemal monolityczne wykończenie. Nowoczesne wzornictwo w połączeniu z doskonałą akustyką pozwoliły stworzyć integracyjne miejsce pracy dla wszystkich pracowników.

System sufitowy z częściowo ukrytą konstrukcją

W częściowo ukrytej konstrukcji krawędzie płyt sufitowych zwieszają się poniżej systemu nośnego, aby zakryć część konstrukcji. Zapewnia to większą głębię i teksturę sufitu, tworząc cienie i kolorystykę, które pomagają nadać sufitowi charakterystyczny wygląd. Wybierając odpowiednie krawędzie, można uzyskać większą lub mniejszą szczelinę między profilami.

Płyta sufitowa z krawędzią E jest montowana do systemu nośnego w taki sposób, że krawędzie płyty sufitowej wystają z konstrukcji. Sprawia to wrażenie, jakby sufit unosił się pod systemem nośnym.

Płyta sufitowa z krawędzią M jest głęboko wpuszczonym systemem nośnym, co oznacza, że krawędź płyty wystaje bardziej niż w innych systemach z częściowo ukrytą konstrukcją. Płyty z krawędzią M zapewniają piękny efekt dzięki cieniom na gotowym suficie.

Wybranie systemu z częściowo ukrytą konstrukcją jest świetną okazją do zabawy kolorami. Można na przykład zdecydować się na białą płytę sufitową z krawędzią E i czarną konstrukcję nośną. W ten sposób powstanie piękny wzór z długimi liniami, które bardziej uwidocznią sufit. Można również wybrać połączenie kolorowej płyty sufitowej z białą konstrukcją nośną.

Przykłady

W nowym, flagowym budynku Danske Bank, projektanci z biura Arkitema, zastosowali płyty sufitowe Rockfon Blanka z krawędzią E. Utworzone dzięki nim linie na suficie sprawiają, że oczy spoglądają dalej w przestrzeń, zwiększając poczucie otwartości.

Architekt Rocco de Lentinis zaprojektował biuro dla włoskiej firmy produkującej stal. Głównym priorytetem projektu było znalezienie odpowiedniego połączenia komfortu akustycznego i eleganckiego wzornictwa. Udało się to dzięki płytom sufitowym Rockfon Blanka oraz eleganckim płytom z krawędzią E.

Zamknięty system sufitowy

Zamknięte systemy sufitowe zapewniają minimalistyczne wykończenie, ponieważ krawędzie płyt zasłaniają konstrukcję nośną. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają sufitu modułowego o uproszczonym, estetycznym wykończeniu.

Płyta sufitowa o krawędzi X jest doskonałym przykładem zamkniętego systemu sufitowego. Płyty o krawędzi X można zawieszać na konstrukcji lub nawet montować bezpośrednio do stropu, używając odpowiednich uchwytów mocujących. Połączenia pomiędzy płytami są mniej widoczne niż w przypadku krawędzi typu D, dzięki czemu można uzyskać niemal monolityczną powierzchnię.

Przykład

Wnętrza instytutu Arboretum w Hørsholm, zostały zaprojektowane przez architekta Clausa Francke. Połączył on naturalne materiały z sufitem akustycznym wzmacniającym światło. Płyty sufitowe Rockfon Blanka z krawędzią X kierują światło dzienne dalej do wnętrza budynku, a biała matowa powierzchnia sprawia, że nie jest ono zbyt jasne dla oczu. W rezultacie uzyskano lepszy klimat wnętrza i komfort wizualny zarówno dla pracowników, jak i gości.