effectivepr warszawa - agencja marketingowa
  • Polski
  • English

931 słoneczników Van Gogha w hotelu w Amsterdamie


W jakim stopniu sufit może być częścią artystycznej wizji architekta, inspirowanej arcydziełem światowego malarstwa? We wnętrzu hotelowego lobby Meininger Hotel Amsterdam City West, dzięki zastosowaniu paneli Rockfon Contour®, sufit stał się głównym wyrazem koncepcji projektantów opartej na stylu Vincenta Van Gogha, zapewniając jednocześnie wysoki komfort akustyczny w pomieszczeniu.

 

Współcześnie w projektach wnętrz publicznych coraz częściej spotyka się otwarte, wyeksponowane sufity, pozwalające uzyskać większą przestrzeń, a także efekt surowości, wywołany przez pozostawione widoczne instalacje. Barierą dla rozwoju tego trendu architektonicznego może być problem związany z pogorszeniem akustyki pomieszczenia. Specjaliści od zdrowych wnętrz proponują rozwiązania pozwalające połączyć otwarty sufit z akustycznym komfortem. Przykładem jest wykorzystany w lobby hotelu Meininger Amsterdam City West bezramowy, estetyczny pochłaniacz przestrzenny Rockfon Contour®.

Głównym założeniem Meininger Hotel Group podczas projektowania hoteli jest czerpanie inspiracji z miast, w których się otwierają. W przypadku hotelu w Amsterdamie, zaprojektowanego przez Christiana Tschersicha z LAVA (Laboratory for Visionary Architecture), architekci korzystali z koncepcji i stylu Vincenta Van Gogha. Plan zakładał odtworzenie w 3D słynnego płótna Van Gogha – Słoneczników – które stało się pięknym dodatkiem do hotelowego lobby.

Charakterystyczny, wyrazisty styl artysty był inspiracją przy urządzaniu nowego baru w lobby i pozwolił stworzyć wyjątkową atmosferę, którą podkreśla wystrój hotelowych pokoi. Do stworzenia sufitu użyto 931 płyt Rockfon Contour®. Sposób, w jaki zostały rozmieszczone, znacząco wpłynął na akustykę wnętrza – zastosowanie paneli w odpowiednim miejscu zmniejsza natężenie dźwięku i reguluje przepływy powietrza. Dźwięk został usunięty z bardziej hałaśliwych części lobby, co poprawiło akustyczną jakość otoczenia, z kolei różnorodne kolory płyt pozwoliły na stworzenie atrakcyjnego, barwnego wystroju.

Rockfon Contour® to bezramowy pochłaniacz przestrzenny składający się z płyty ze skalnej wełny mineralnej o grubości 50 mm, pokrytej obustronnie estetycznym gładkim matowym białym welonem z włókna szklanego oraz zestawu do jej zawieszenia. Płytę Rockfon Contour® można podwieszać bezpośrednio do stropu lub do konstrukcji T24 sufitu modułowego.